Anna Velátová

Samoživitelka !?

25. 05. 2016 20:37:11
Je člověk skutečně jako samoživitelka na okraji společnosti? Ano, je. K tomuto zamyšlení mě vedl Deník samoživitelky vydávaný v Rodině Dnes (páteční příloha MF DNES).

Na počátek bych jen ráda zmínila, jak jsem se dočetla, že v rodině bez otce ( či otčíma) prý vyrůstá každé páté dítě. Česko patří dokonce k členským státům Evropské unie s nejvyšším podílem matek samoživitelek na celkové populaci. Samozřejmě to nevrhá moc dobré světlo na naše muže. (Jsou i muži samoživitelé, ale ti jsou v takové menšině, a podle mých zkušeností tak opečovávaní ženami z rodiny či okolí, že se o nich rozepisovat nebudu.)

Se samoživitelstvím se často pojí chudoba, méně vzorů pro vychovávané chlapce, špatná možnost pracovního uplatnění ženy (zkrácené úvazky v době, kdy jsou děti ve škole, jsou Češkám stále víceméně nedostupné), žádný volný čas ženy, méně možností se seznámit, budovat vztah. Všechno navíc souvisí se vším.

Ale mezi situací jednotlivých žen jsou velké rozdíly. Některá má rodiče, kteří ji mohou vypomáhat. Některá se o péči o děti podílí s exmanželem. (Část mužů vídá děti alespoň jeden víkend za 14 dnů, někteří častěji, někteří méně nebo vůbec). Některá má poblíž sestru či kamarádku. Některá má milence či přítele. Polovina z žen dostává alimenty. Některé z nich podměrečné, že nestačí ani na obědy pro dítě ve škole a některé ženy z alimentů dokonce prý mohou žít (žádnou takovou v okolí neznám). Ženy, co nedostávají žádné, ty, co mají podměrečné a i ty, co dostávají průměrné (2500-3000), a nejsou na dávkách, se musí sakra ohánět. Tři tisíce je možná polovina hrubých výdajů na dítě, pokud se rodina uskrovní (žádné či levné kroužky, žádné dovolené, tábory ap.)- ale není zde započítána permanentní péče o dítě, takže matce se o odpočinku (aby si zaplatila hlídání a šla třeba do divadla) může leda jen zdát. A abych nezapomněla, situace jednotlivých žen se liší i v počtu či zdravotním omezením dětí. Dalších rozdílů bychom určitě našli mnoho.

Proto mě docela pobavilo, jak ve zmíněném Deníku samoživitelky popisuje mladá, pohledná a vtipná autorka- která měla štěstí na práci skloubitelnou s mateřstvím, s jedním jediným zdravým a hezkým dítětem, obtíže s navazováním nového vztahu. (Muž, když zjistil, že dotyčná, se kterou si do té doby perfektně rozuměl, má dítě, okamžitě ze vztahu vycouval.) Mám podobnou zkušenost. Ráda bych ji uklidnila, že s jedním dítětem má skoro stoprocentní šanci, že nového partnera brzy najde.

Je pravda, že většina mužů se samoživitelkám vyhýbá. Přitom tolik mluví o tom, jak je důležité nitro člověka. Copak ten dennodenní zápřah takovou ženu nezocelil? Pozná důležité od nedůležitého, umí hospodařit, touží po úplné rodině. To jsou ty pravé ženy, pánové!

Samozřejmě čím víc dětí, čím větší upracovanost, čím blbější exmanžel, tím líp !

Autor: Anna Velátová | karma: 28.01 | přečteno: 3386 ×
Poslední články autora