Anna Velátová

Co s námi bude? Stručná historie příštích 20 let (recenze)

4. 12. 2014 11:16:00
Milan Vodička sestavil znepokojující souhrn světových trendů v různých oblastech života. Na základě současných faktů nám ukazuje možné a dokonce hodně pravděpodobné scénáře budoucího života na této planetě. Některé střípky mozaiky, naší budoucnosti, jsou prostě dané. Například stárnutí obyvatelstva západního světa.

Autor shrne fakta, ukáže vývoj, a pak zapojí fantazii. Pohrává si s různými „co kdyby“. Čtenář si uvědomí, že už tak nějak spoustu věcí tuší. Ale odmítá si je přiznat. Autor nás nešetří- ukáže nám, jak je západní civilizace závislá například na vodě, elektřině, ropě, jak se za pár dní všechno může zhroutit. Napadá mě slogan ekologického časopisu Sedmá generace: Nechme si pesimismus na lepší časy..

Užívejme lyžování a bruslení v Čechách, dokud ještě občas můžeme. Klimatické změny, které probíhají čím dál víc viditelně, mají například způsobit, že se množství mrazivých dnů v zimě u nás sníží časem (dvě desetiletí) o jednu třetinu. Tedy přijdeme o jeden ze zimních měsíců.

Dlouho jsem nechápala, proč Čínu tak zajímá Tibet. A pan Vodička mi to v této knize vysvětlil. V Tibetu pramení velké řeky, je to strategicky výhodné území. Proč nám to nikdo neřekl? Nejde tady „jen“ o lidská práva. Už teď jsou některá velkoměsta závislá na dovážení vody kamiony, časem hrozí války o vodu.

Zaujalo mě také, jaká zaměstnání uvádí autor jako perspektivní pro budoucnost. Například už vidí trend najímání si externích zaměstnanců na jednolivé práce, což se dá předpokládat, že časem převládne. Vzhledem ke stárnutí populace bude potřeba také hodně pečovatelů a zdravotních sester.

V knize je popsáno, jak se po světě rozmáhají jakési širší komunity. A trend bude sílit. V komunitách bude totiž snazší se postarat o naše staré rodiče, sdílet vlastnicví auta, pračky ap. Pan Vodička zmiňuje zajímavý model žití v komunitě zvaný polyamonie, kerý popsala Deborah Anapolová. Také se mohou rozvíjet různá tandemová soužití (dvě ženy se svými dětmi ap.)- což snižuje životní náklady i množství práce a péče pro rodiče-samoživitele. Vzhledem ke konci výrobní éry (kde byla potřeba hlavně mužská síla), se dá předpokládat větší role žen ve společnosti. V rodině, ve firmách, vládách, prostě všude.

Přiznám se, že jsem si až na konci knihy přečetla, že autor je Čech. (Bylo pro mě důležité téma knihy.) Čerpal totiž hlavně z cizojazyčných zdrojů, věnuje se globálním trendům, ikdyž často nastíní i konkrétní směřování trendů v České republice. Což je pro mě jako pro českého čtenáře rozhodně příjemné. Trendy přicházejí většinou z Ameriky, a my máme tradiční zpoždění- což nám umožňuje se zaprvé připravit a za druhé z případných chyb poučit. Nyní můžeme například sledovat, jak promění Ameriku „babyboomers“ odcházející do důchodu. Naše „husákovy děti“ zatím „jen“ zaplnily školky svými potomky.

Stárnutí populace bude vést k rozvoji částečných pracovních úvazků, dva starší lidé budou například sdílet jedno pracovní místo a podobně. Dopravní značky budou větší. Protože budou senioři vetšinou, prosadí více peněz do zdravotnictví, asi i na úkor školství. Mít děti bude v Evropě čím dál větším luxusem, více dětí si budou moci dovolit jen nejbohatší vrstvy. Že senioři převládají, poznáme i z reklam. Už teď pozoruji, že pomalu přestávají být zesměšňováni. Bude jich čím dál víc.

Podobných knih jsem četla několik- ale nebyly pojaty takto komplexně. (Zájemcům doporučuji tyto: Až na dno blahobytu, Internet jako šelma z apokalypsy).

Když mluví autor o problémech s přelidněním, ptá se, co všichni tito lidé (i my!) budou jíst a odpovídá si sám- například zařadí do jídelníčku více hmyzu. Pak se s námi dělí nejen o vlastní zkušenosti s ochunáváním hmyzu (a ideálním využitím různých druhů), ale rovnou nabízí i několik receptů z již existující hmyzí kuchařky.

Já bych tedy nejprve doporučila ukončit chování zvířat na maso- mohlo by se pěstovat více plodin na jídlo pro lidi. A samozřejmě, čímž se autor také zaobírá, bych zvážila pěstování rostlin určených jako biopaliva. Pak by stálo za to maximálně omezit zbytečný transport.

Kniha je tak kvalitní, zajímavá a čtivá, že má jistě potenciál nadšených čtenářů i mimo naší republiku. Každý si v ní najde své téma. Mě na dlouhou dobu doslova pohltila.

Kniha je k dostání zde:

http://knihy.idnes.cz/co-s-nami-bude-1-1.html

Autor: Anna Velátová | karma: 11.64 | přečteno: 812 ×
Poslední články autora